gry strategiczneSerwis gier strategicznych www.sztab.com  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Spolszczenie Civilization IV
Autor Wiadomość
Irek_z_Kowal
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 69
Skąd: Kowale
Wysłany: Wto Sty 17, 2006 9:27 pm   Spolszczenie Civilization IV

Tutaj proszę o uwagi odnośnie spolszczenia Civ4. Oczywiście oprócz takich, że mało i przydało by się więcej, bo to to sam wiem :)
 
 
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   25%   4/16
Mlody
Gość
Wysłany: Czw Sty 19, 2006 11:25 am   

po restarcie wyskakują mi jakieś błędy :x
 
Irek_z_Kowal
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 69
Skąd: Kowale
Wysłany: Czw Sty 19, 2006 2:34 pm   

Pisałem, że niewiele tam jest :) , jakie błędy?
 
 
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   25%   4/16
Gość

Wysłany: Czw Sty 19, 2006 7:29 pm   

Moim zdaniem jest OK na początek trzeba od czegoś zacząć a nie marudzić ze tam nic niema.Co do testów jak u mnie to wszystko gra jak na razie
 
mario
Gość
Wysłany: Czw Sty 19, 2006 9:45 pm   

zgadzam się z przedmówcą – od czegoś trzeba zacząć .
Spróbuj coś zrobić z napisami nie mieszczącymi się w swoich polach.
No i czekamy na więcej.
P.S pozdrowienia dla Maxa (też jestem tatusiem od niedawna)
pozdrawiam i tak trzymać ( wiem że nie będzie łatwo u mnie Szymonek absorbuje 90% wolnego czasu)
 
anteck
Szeregowy


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 12
Skąd: Swarzędz
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 7:43 am   

Czy nie byłoby lepiej gdyby edytować oryginalne pliki tekstowe w taki sposób by zmienić w nich Francuski na Polski ?

Dzieki temu nie trzeba ładować mod'a a następnie save'a tylko wystarczy [ nawet podczas gry ] zmienic w opcjach jezyk na francuski ??
W razie problemów zawsze można zmienić z powrotem na angielski bez koniecznosci przeładowywania gry.

Pomysł może zaczerpnięty z innego forum o civ - ale wydaje mi się dobrym pomysłem.

W obecnej wersji spolszczenia - nie wiem dlaczego - ale gubi literki, a nawet całe słowa.
 
 
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   25%   2/8
Irek_z_Kowal
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 69
Skąd: Kowale
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 8:47 am   

Myślałem o podmianie, ale wtedy nie mógłbym robić spolszczenia po kawałku, wszystko musiał bym przetłumaczyć od razu, albo trzeba by było przekopiować nieprzetłumaczony angielski tekst w miejsce francuskiego.
Druga, może mniej ważna sprawa, chciałem żeby to był mod, nie chciałem ruszać oryginalnych plików gry. Nie wiem czy wiecie ale swego czasu zniknęły z sieci spolszczenia Civ3, CD-Projekt grzecznie poprosił o ich usunięcie, gdybym podmieniał oryginalne pliki ktoś mógłby do mnie się przyczepić , a tak robię Mod o co nie można mieć pretensji.

Co do napisów nie mieszczących się w polach, będę oczywiście to poprawiał w miarę wolnego czasu. Spolszczenie na civ.org.pl wyjdzie na pewno szybciej - pozdrawiam :) i jak tylko się pokaże nie omieszkam o tym poinformować. Żeby było jasne, nie traktuję ich jak konkurencji, nikogo kto jest fanem Civilization tak nie traktuję, oni robią swoje, ja swoje i dla mnie, i dla nich jest chyba miejsce.

Dlaczego gubi litery lub słowa nie wiem, jakiś screen lub przykład, ja czegoś takiego nie zaobserwowałem, na razie nie potrafię dociec przyczyny.
 
 
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   25%   4/16
Wojman
Kapitan
007


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 30 Cze 2004
Posty: 575
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 12:02 pm   

Irek_z_Kowal napisał/a:
Nie wiem czy wiecie ale swego czasu zniknęły z sieci spolszczenia Civ3, CD-Projekt grzecznie poprosił o ich usunięcie, gdybym podmieniał oryginalne pliki ktoś mógłby do mnie się przyczepić , a tak robię Mod o co nie można mieć pretensji.


Faktycznie coś takiego kiedyś CD Projekt robił. Ale jego działania były uzasadnione, bo ta firma przygotowała i sprzedawała polską wersję Ci 3. Z kolei dystrybutorem Civ 4 jest Cenega i przynajmniej na razie nie slychac o tym, zeby byli zainteresowani wydaniem polskiej wersji językowej Civ 4.
_________________
Uważaj na słowa - każde może stać się Twoim ostatnim
 
 
Poziom: 22 HP   1%   11/1106
   MP   100%   528/528
   EXP   1%   1/59
Irek_z_Kowal
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 69
Skąd: Kowale
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 1:28 pm   

Jeżeli ktoś chce nie ma problemu, może zastąpić spolszczeniem oryginalne pliki (oczywiście radziłbym je wcześniej zarchiwizować). Wtedy nie musi się bawić z modem. Oczywiście nie jest to to samo co zmiana języka -- może trzeba będzie po prostu pomysleć o dodaniu polskiego jako języka do gry?
 
 
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   25%   4/16
Gość

Wysłany: Nie Sty 22, 2006 8:23 pm   

Pełne spolszczenie jest już na http://forums.civ.org.pl/...hp?TopicID=4922 . Teraz trwa publiczna korekta. Spolszczenie zawiera polskei ogonki, ma instalator, zastępuje francuski. Ekipa tłumacząca Civ IV spisała się. Oczywiście są na razie babole, ale to jest pierwsa wersja. Jest dobrze.
 
Irek_z_Kowal
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 69
Skąd: Kowale
Wysłany: Pon Sty 23, 2006 8:35 pm   

Spolszczenie grupy z civ.org. pl dostępne też na stronie.
 
 
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   25%   4/16
Irek_z_Kowal
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 69
Skąd: Kowale
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 8:04 pm   

Wątek został przeniesiony tutaj.
 
 
Poziom: 7 HP   0%   0/130
   MP   100%   62/62
   EXP   25%   4/16
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
forum anime, widmo
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14