gry strategiczneSerwis gier strategicznych www.sztab.com  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Problemy techniczne
Autor Wiadomość
kariak97 
Szeregowy


Dołączył: 12 Cze 2010
Posty: 29
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 12:19 am   Problemy techniczne

Mam grę eu3, ale ona nie działa na mój komputer. Przeczytałem gdzieś, że ta gra prawdopodobnie nie działa na komputery wielordzeniowe. Czy komuś ta gra działa na takowy komputer? Mam jeszcze jedno pytanie. Czy eu2 działa na nowsze komputery?
 
   
Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   18%   2/11
Blackwolf111 
Szeregowy


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 114
Skąd: Olsztyn
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 9:05 am   

Mam dwurdzeniowy AMD i EU3 z wszystkimi dodatkami działa. Co do drugiego pytania - na XP-ku działa, nie wiem jak inne systemy
 
 
   
Poziom: 9 HP   0%   0/193
   MP   100%   92/92
   EXP   70%   14/20
markovg@o2.pl 
Kapral


Dołączył: 05 Wrz 2009
Posty: 15
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 10:58 am   

Ja również mam kompa dwurdzeniowego i u mnie myka. System operacyjny XP.
 
   
Poziom: 2 HP   0%   0/30
   MP   100%   14/14
   EXP   62%   5/8
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 10:50 pm   

Panowie - różne procesory, różne problemy. Oczywiście eu3 powinno działać bezproblemu na wielordzeniówce, ale na wszelki wypadek wyłącz pozostałe proceosory (robi się do w menadżerze zadań) i spróbuj uruchomić grę. To nam pozwoli wyeliminować jedną z przyczyn.
Jeżeli nie będzie działać w dalszym ciągu to odpowiedz na poniższe pytania, postaram się pomóc:
1. Dokładna spefycikacja komputera wraz z systemem (informacje dokładne m.in. ilu bitowy procesory i ilu bitowy system bo to bardzo ważne).
2. Rodzaj błędu jaki się pojawia przy uruchamianiu gry.
3. Gra jest oryginalna? Jeżeli tak to czy aktualizowana?

Co do drugiego pytania - na Viście będzie problem, na Sevenie 32 bitowym powinna chodzić jak najbardziej po uprzednim ustaleniu zgodności ze starszymi systemami. W razie czego, z tego co się orientuje wyszły nieoficjalne łatki zrobione przez fanów.
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
kariak97 
Szeregowy


Dołączył: 12 Cze 2010
Posty: 29
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 11:23 am   

1.Procesor: Intel Core i3 350M 2.26 GHz
Pamięć: 4GB DDRIII
Dysk twardy: 500GB SATAII
Napęd optyczny: DVDRW Dual Layer LightScribe
Matryca: 15.5' LED
Karta graficzna: ATI Radeon 5650 1GB DDRIII
Karta dźwiękowa: HD Audio
Urządzenia sieciowe: LAN / 56k / WiFi bgn
System operacyjny: Windows 7


Specyfikacja skopiowana z allegro. Nazwa modelu Sony VAIO PCG-71211M

2.Wszystko idzie dobrze, gra mi się ładuje, ale zaraz przed wyświetleniem menu głównego wysyła mnie na pulpit i się wyłącza.

3. Orginalna, wcześniej raz instalowana na innym kompie, bez aktualizacji.
 
   
Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   18%   2/11
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 3:14 pm   

Przede wszystkim zaktualizuj grę do najnowszej wersji przypuszczam, że powinno to rozwiązać problemy. Jeżeli tak się zaś niestanie zrób tak jak poleciłem - wyłącz w menadżerze zadań wsyzstkie proceosry prócz pierwszego (CPU0) i wtedy uruchom - jak dalej nie będzie działać to będziemy myśleć dalej :)

Ps. Masz antywirusa? komputer jest czysty?

Wygląda mi to jeszcze na problemy z grafiką, tym bardziej, że to ATI (one są niestety dość problemowe) - masz najnowsze sterowniki do karty graficznej?
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
kariak97 
Szeregowy


Dołączył: 12 Cze 2010
Posty: 29
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 9:25 pm   

Jak zaktualizować ją?
Mam Norton Internet Security.

Kliknąłem ,,Check for update", ale mam najnowszą (1,3)
Przy dopasowywaniu zgodności do Visty wyskakuje mi okienko z napisem, że wykrył jakąś niezgodną aplikację.
 
   
Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   18%   2/11
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 6:55 pm   

kariak97 napisał/a:
ale mam najnowszą (1,3)


W rzeczy samej EU III w wersji 1.3 jest najnowszą wersją.

kariak97 napisał/a:
Mam Norton Internet Security.


Dobrze, że masz antywirusa, ale wypadałoby zrobić pełny skan, żeby się upewnić czy nie ma żadnych wirusów. Współpracuj ;)

Cytat:
Przy dopasowywaniu zgodności do Visty wyskakuje mi okienko z napisem, że wykrył jakąś niezgodną aplikację.


"Jakąś niezgodną aplikację" ja również mogę wykryć. Miło by było gdybyś podał całą treść błędu. Współpracuj ;)

I tak jak mówiłem miło by było gdybyś sprawdził czy gra zadziała po wyłączeniu dodatkowych rdzeni procesora i po zaktualizowaniu sterowników do karty graficznej. Jeżeli już podaję przykładowe rozwiązania to dobrze by było gdybyś je wprowadzał w życie przed napisaniem postu bo tak siedząc z założonymi rękami nic nie zrobimy ;)
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
kariak97 
Szeregowy


Dołączył: 12 Cze 2010
Posty: 29
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 8:11 am   

Kupiłem EU3 Złota Edycja i ona mi zadziałała, jednak po jakiś trzech miesiącach gry, gdy klikam chcę wejść do zakładki z save'ami to windows wyrzuca mnie na pulpit i zamyka grę. Dlaczego? Da się to jakoś naprawić, albo obejść?
 
   
Poziom: 4 HP   0%   0/61
   MP   100%   29/29
   EXP   18%   2/11
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 11:26 pm   

kariak97 napisał/a:
Da się to jakoś naprawić, albo obejść?


Ta, nawet biorąc rzecz na logikę - save'y skopiuj, a grę przeinstaluj. Winswordy (bądź też "jedyne słuszne systemy operacyjne z Redmond") mają to do siebie że z wiekiem (wiekiem czyli jakieś 3-4 miesiące - średni czas bezproblemowego działania oprogramowania Microshitu) rejestr zaczyna szaleć, dostaje fioła, buntuje się, wprowadza rebelię, burdel i zamieszanie.

1. Skopiuj save'y
2. Odinstaluj grę
3. Ściągnij, zainstaluj i uruchom CCleaner'a
4. Zainstaluj grę na nowo
5. Przekopiuj z powrotem save'y
6. Graj ile dusza pragnie

Tylko pamiętaj żeby zainstalować (lub zaktualizować do odpowiednich wartości) tą samą wersję gry. To tylko spekulacje, ale nie pamiętam czy gry Paradoxu mając różne wersje się lubiły czy też nie.
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
recenzje anime, fanfiki
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10