gry strategiczneSerwis gier strategicznych www.sztab.com  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z EU II, MW i II wojną światową
Autor Wiadomość
Aspen 
Szeregowy


Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 5
Wysłany: Sob Lip 03, 2010 1:44 pm   Problem z EU II, MW i II wojną światową

Witam. Od wielu już lat gram w serię Europa Universalis. W tym roku wyjeżdżam na studia i zabieram ze sobą laptopa, na którym także w EU chciałbym czasem pograć. Jednak mam problem - otóż na mojej klawiaturze w laptopie nie ma przycisku Pause, żadnym przyciskiem nie mogę zatrzymywać czasu. Gdzie mogę to zmienić ? Z góry dziękuję za odpowiedzi, jeśli temat był, z góry przepraszam, że znów się pojawia i proszę o linka do niego.
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 2:49 pm   

Z tego co pamiętam to ja (przynajmniej w HoI II) zatrzymywałem czas spacją :)

EDIT: przypomniały mi się jeszcze dwie metody nieco uciążliwe ale zawsze coś:
pgdown i pgup - przyśpieszały i spowalniały grę - przy spowalnianiu w końcu po którymś razie zatrzymywał się czas, podobnie jest z plusem i minusem przy włączonym num locku ;)
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
Klemens 
Generał


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Kwi 2004
Posty: 2699
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 3:46 pm   

Hunter napisał/a:
Z tego co pamiętam to ja (przynajmniej w HoI II) zatrzymywałem czas spacją :)


A nie klawiszem Pause Break?
_________________
Sapere aude, Gość!
 
 
   
Poziom: 41 HP   5%   268/5376
   MP   100%   2567/2567
   EXP   39%   70/177
Aspen 
Szeregowy


Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 5
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 3:47 pm   

Pause break właśnie na laptopie nie mam. Dziękuję za odpowiedzi, zaraz sprawdzę, czy działają ;)
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
Klemens 
Generał


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Kwi 2004
Posty: 2699
Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 4:30 pm   

Aspen napisał/a:
Pause break właśnie na laptopie nie mam.


Aż trudno mi w to uwierzyć, z tych modeli, które znam, jest, tylko w innym miejscu, a mianowicie bezpośrednio "sklejony" z kolumną "efek".
_________________
Sapere aude, Gość!
 
 
   
Poziom: 41 HP   5%   268/5376
   MP   100%   2567/2567
   EXP   39%   70/177
Aspen 
Szeregowy


Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 5
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 5:13 pm   

Jest Pause i Break na osobnych klawiszach. Żaden klawisz na klawiaturze nie zatrzymuje ani nie spowalnia gry, z Num Lockiem i bez niego. Czy wiecie może, gdzie i jak da radę zmienić klawisz do stopowania czasu w jakiś plikach gry ?
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 12:49 am   

Aspen napisał/a:
Jest Pause i Break


Nie mówimy o klawiszach funkcyjnych Twojego telefonu tylko o klawiszu Pause Break, znajdującym się (najczęściej pomiędzy f12 i print screenem) - musisz mieć ten klawisz, jest on nieodłączną częścią każdego układu klawiatur zarówno w standardach europejskich jak i amerykańskich więc nie ma opcji żeby u Ciebie go brakło :)

Klemens napisał/a:
Hunter napisał/a:
Z tego co pamiętam to ja (przynajmniej w HoI II) zatrzymywałem czas spacją


A nie klawiszem Pause Break?


Przysięgam, że miałem w HoI II możliwość pauzowania gry spacją, a że było to wygodne to często z tego korzystałem więc na pewno nie ma pomyłki ;) Chociaż Pause Break też zatrzymuje czas to fakt (miło czasami zaglądnąć w podręcznik użytkownika dołączony do pudełka z grą).
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
Aspen 
Szeregowy


Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 5
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 10:07 am   

A ja w laptopie mam niestety dość niestandardowy układ klawiatury i żaden przycisk czasu nie stopuje :cry: Ponawiam pytanie, czy któryś z użytkowników wie może, jak zmienić ten smutny stan rzeczy np. w jakiś plikach gry
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 2:50 pm   

Aspen napisał/a:
A ja w laptopie mam niestety dość niestandardowy układ klawiatury


Z innej beczki - możesz zrobić zdjęcie klawiatury i mi je pokazać? (wkleić na forum sztabu, albo wrzucić na imageshacka i dać linka?)
Ja tymczasem poszperam w configach gry zobaczę czy coś da się pozmieniać.
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
Aspen 
Szeregowy


Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 5
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 8:22 pm   

Ok, jutro wrzucę, dziś już padam ze zmęczenia i światło beznadziejne :wink:
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   44%   4/9
doliwaq 
Szeregowy


Dołączył: 11 Sty 2017
Posty: 1
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Sro Sty 11, 2017 11:18 pm   

Hunter napisał/a:
Aspen napisał/a:
A ja w laptopie mam niestety dość niestandardowy układ klawiatury


Z innej beczki - możesz zrobić zdjęcie klawiatury i mi je pokazać? (wkleić na forum sztabu, albo wrzucić na imageshacka i dać linka?)
Ja tymczasem poszperam w configach gry zobaczę czy coś da się pozmieniać.


Mam nadzieję, że jeszcze jesteś i pamiętasz czy coś znalazłeś w configach gry... Pewnie w ciągu tych 6 lat zorientowałeś się, że nowe laptopy nie mają przycisku Pause Break, mają je osobno i w dodatku trzeba jeszcze robić kombinację z innymi przyciskami żeby działały, co nie jest wygodne. Ale mimo to załączam zdjęcie.
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   0%   0/9
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
anime, opowiadania
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9