Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Paź 2004 Posty: 842 Skąd: Z planety Melmaq
Wysłany: Czw Sty 13, 2005 10:23 pm Mam pomysł!
Taki topic mi kazał założyć Klemens (joke).
W każdym razie w istocie zebrało się parę pomysłów, które ponoć warto przedstawić innym. Dotyczą naturalnie pracy naszego portalu:
Wydaje mi się, że dobrze by było, gdybyśmy mieli jakieś podstrony tematyczne/oficjalne o strategiach, np. o nadchodzącym AoE III - jeśli gra jest "gorąca" to zyskujemy automatycznie rzeszę odwiedziających, którzy chcą się dowiadywać po polsku informacji o swojej ulubionej grze, nawet tych najbardziej błahych.
Nie wiem czy koniecznie do tego trzeba by było robić całą nową stronę, ale gdyby poprawić istniejęcą obecnie* - wystarczy taki sam schemat i tło, zmienić logo tylko na age'owe.
W ten sposób istniejemy w necie - prowadzimy oficjalną stronę, największą stronę czy najlepszą stronę, a Microsoft i rzesze fanów AoE już dbają o to by coś się wokół gry działo (do dziś tworzone są kampanie do AoE I !)
Jeśli się zaistnieje w necie jako profesjolna i rzetelne strona, to można również zaistnieć ogólnie w świecie growym np. objąć patronat medialny w internecie. Co prawda nie wiem dokładnie czego on dotyczy, ale wyobraż sobie, że po protsu posiadmy oficjalną stronę, gdzie znajdują się najważniejszej materiały jak dema i patche.
Stoi przed nami także pewna inna możliwośc - płatna reklama w postaci ulotek dołączonych do pudełka z grą. Za pewne nie są to duże koszty produkcji, nie wiem tylko czy samo załączenie kosztuje dużo. W każdym razie, każdy kto wyjmuje grę z pudełka na pewno zwróci uwagę na zawartość i w tym ulotkę, która schuldnie zaprojektowana i z małą ilością informacji (tak, że nie zmuszamy nikogo do "wymagającej" lektury :]) na pewno zaoowocuje nowymi userami.
Naturalnie mówię tu o pudełką z grą strategiczną :]
Nie wiem co sądzicie. Może niektóre cele są niemożliwe lub bardzo trudne do realizacji, może ciekawe i fajne.
W każdym razie wiem, ze to co proponuję głupie nie jest i w zależności od tego czy będzie się nam chciało, czy stworzymy zgrany i rzetelny zespół, coś na pewno uda nam się osiągnąć!
Per aspera ad astra
*wydaje mi się, że w przyszłości należało by poprawić lewy frame strony - jest długi i duży napis o forum oraz duża tabela ze screenami. Te screeny podług mnie zupełnie nie potrzbne, zachęta do forum powinna być bardziej treściwa. Z kolei lista najnowszych textów jest schowana :] i mało widoczna - a to właśnio ona powinna "brylować".
Muszę przyznac, że są to wszystko ciekawe pomysły i dosyć "górnolotne", ale co nie znaczy, że nie możliwe do zrealizowania. Jednak ja się obecnie za bardzo nie udzielam choćby nawet na forum, co tu dopiero mówic o jakiejkolwiek innej, powazniejszej pracy.
Jednak myślę, ze najprostszym do zrealizowania i być może faktycznie bardzo opłacalnym przedsiewzieciem bedzie prowadzenie stron tematycznych o najbardziej popularnych strategiach, ktore sa jeszcze w fazie produkcji - nie ma nic latwiejszego niz tlumaczenie z angielskiego oficjalnych newsow. Mysle, że moznaby bylo przy tym porozmawiac z odpowiednimi instancjami, aby uzyskac na to zgode i nie byc posadzonym o plagiat. Badz tez zwyczajnie ich cytowac (w calosci), badz tez wykorzystywac i wplatac chocby same fragmenty oficlajnych tekstow. Mysle, ze jestem w stanie przetlumaczyc do 0.5 strony angielskiego tesktu dziennie, jesli tylko dostane go na maila. Moja przepustowosc napewno sie zwiekszy po sesji
Jestem za otwarciem na dobry poczatek tematycznych stron o grach ale w dwoch jezykach, polskim oraz angielskim. Wiazalo by sie to rzecz jasna z odpowiednim wydzielonym forum dla tych pragnacych dyskutowac po angielsku, ktorym moglibysmy sie podejrzewam bez trudu wszyscy zajac.
Jesli ruszyla by jakas stronka lub moze i nawet cala strona sztabu po angielsku to przydaly by sie tez niowsy i recenzje wraz z zapowiedziami po angielsku, co podejrzewam nie bylo by dla nas wiekszym problemem.
Sam osobiscie uwazam, ze pomysl tematycznych podstron, lub stron w polaczeniu z osobnym forum dyskusyjnym, ma przed soba przyszlosc. Przeksztalcenie sztabu w forme darmowego online czasopisma o girach jest dobrym pomyslem. Stwarzac to moze duze mozliwosci. Zawsze bedzie mozna sprobowac pogadac czy to z cenega badz innymi zagranicznymi dystrybutorami gier czy nie sa zainteresowani taka to forma reklamy ich produktow w zamian za... i tu free our minds darmowe materialy, gry pc itp.
W koncu dalo by sie od czasu do czasu naciagnac ich na jakies pierdulki za ktore mozna by zorganizowac jakis konkurs w ramach sztabu dla odwiedzajacych - zawsze przyciaga lud spragniony chleba i igrzysk.
Ale do konkretow:
1. jestem za wprowadzeniem latwiejszego sposobu umieszczania postow na strone glownej (w jezyku plskim jak i angielskim)
2. strona angielska oraz recenzje w jezyku angielskim musza pojawic sie w tym roku jako standard.
Co moge sam zaoferowac?
1. pisanie recenzji w jezyku angielskim badz polskim;
2. tlumaczenia z jezykow angielskiego, niemieckiego oraz rosyjskiego;
3. pomoc w organizacji strony angielskiej;
4. kontrola anglojezycznego forum wraz z naganianiem gosci z zagramanicy.
Z postu na post sprawa zaczyna nabierac ksztaltu i sensu. Myśle, że jeśli chodzi o newsy w jezyku anglieskim to problemu nie bedzie, troszke trudniej moze byc z dluższymi textami, ale wszystko da sie zrobic.
Tak, wszystko, jesli tylko bedziemy potrafili sie w koncu zorganizowac i naprawde zaczac cos robic. Wiem, nie jestem ani troche przykladnym sztabowiczem, tym bardziej jesli chodzi o jakies prace (i nie wynika to z lenistwa, ale z braku przymusu), ale pozwole sobie na wlasnym przykladzie (ktory niekoniecznie musi dzialac na wszystkich) powiedzec, co moze pomoc nam w wytrwalszej i skuteczniejszej pracy. Wlasnie PRZYMUS. Moim zdaniem kazdy powinien dostac (nawet na codzien) jakas prace do zrobienia. Od tego jest rada, ktora wie za co warto sie teraz zabrac i dlaczego, i ktora powinna wydawac rozkazy. Zawsze taki rozkaz - zrób to czy tamto - traktuje sie inaczej niż wzięcie czegos na ochotnika. Oczywiscie, jesli ktos dostanie zadanie do zrobienia, to moze je zrobic niedbale, byleby tylko zrobic. Ale mysle ze sztabowicze na partactwo sobie nie pozwola.
Zycze SVV tego, by spelnily sie w/w zamierzenia. Chetnie pomoge, ale (jak juz wspomnialem) trzeba mi czesto cos narzucic, zebym dana rzecz wykonal...
(popracuje troche nad moja wada, bez narzuciania mi tego zadania )
----- dopisane po kilku minutach...
Jeszcze dodam, ze powinnismy sie czesciej spotykac na chatach albo nawet grupowo na gg i pogadac sobie, nie koniecznie o pracy..
Ahia, i jeszcze jedno, ale to juz bardziej taki moj bezsensowny wymysł. Kiedys mi wpadlo do glowy, ze mozna przejac dzial strategie na portalu gry.gery.pl. Tak samo jak uczyniono to z grami akcji na Gry.gery.pl, gdzie teraz jest SHOOTER.gery.pl - z wlasny grafika itp. My moglibysmy zostac tam jako SVV. Wtedy potzrebowalisbysmy znow duzo pracy nad przyszlym dzialem i nad jego rozwojem na codzien.
Ale to jest (zakladam) czysta fikcja, bo nie znam sie na warunkach jakie stawai Gery, na waszej opini (czy wolicie osobny sztab czy podporzadnkowany ) i na czym polegaloby podporzadkowanie sie portalowi GERY.
Zawsze taki rozkaz - zrób to czy tamto - traktuje sie inaczej niż wzięcie czegos na ochotnika
Milo mi to slyszec. Mozesz oczekiwac przydzialow w najblizszym czasie:))).
Niestety nie podzielam Twego przekonania - z wieloletniego juz doswiadczenia radnego wiem, ze jak sie wyda ROZKAZ to w 90% skonczy sie to wylotem ze Sztabu a nie jego wykonaniem:(((((
Simon napisał/a:
Ale mysle ze sztabowicze na partactwo sobie nie pozwola.
Niestety, ale tu historia daje gorzka lekcje... Ale apeluje do pozostalych - bierzcie przyklad z Simona!!
Simon napisał/a:
Jeszcze dodam, ze powinnismy sie czesciej spotykac na chatach albo nawet grupowo na gg i pogadac sobie, nie koniecznie o pracy..
Sadze, ze w istocie dojrzelismy do powrotu do zebran. W off-topicu tudziez Klubie jest stosowny watek( http://sztab.gry-online.p...php?p=3286#3286 ) - podajcie tam propozycje godzin, by pasowaly jak najwiekszej ilosci z nas.
Wyjawie tez Wam pewna smutna prawde. Otoz z dniem 1 stycznia miala miec inauguracje nasza nowa stronka - nowy layout, nowy kod( php) a wszystko profesjonalnie przygotowane przez platnego webmastera. Niestety, ale wisi nad nami chyba jakas klatwa, nie bede wchodzil w szczegoly, efekt sami widzicie. Choc sprawa nie jest jeszcze ostatecznie zamknieta...
Pomysl z Gerami jest warty przemyslenia. Czekam na opinie Mao!!
A tymczasem - prosze, piszcie cos na forum, niech ono zyje!!
Pomysl super. Pytanie - jak bedzie z jego wykonaniem. Bo prawde mowiac to z nasza polska strona jest juz dosc roboty, a ludzi chetnych do pracy zawsze brakuje, albo nie dotrzymuja terminow i na czczych obietnicach sie konczy.
By jednak nie zaczynac od snucia pesymistycznych wizji mam pomysl prosty- na poczatek zrobimy wylacznie angielski index i angielskie forum. Bedziemy wrzucac angielskie newsy i informoawac jakie teksty sie u nas pojawily po polsku. Wszystkich chetnych ich przeczytania po angilesku bedziemy kierowac na nasze angielskie forum i tam w razie potrzeby ktos mily i przyjazny dla tekiego obcokrajowca fragmenty przetlumaczy.
Jesli zdobrzeimy choc troche odwiedzajacych anglojezycznych, bedziemy z czasem to rozszerzac.
Tak wiec kto zrobi nasz index po angielsku ?
Sprawa druga – dalszy rozwoj strony
Z dystrybutorami mam juz w miare dobre kontakty i zrezlizowalismy kilka konkursow i niezlymi nagrodami. Ja ich nieustatnie mecze o nowe gry i np. z Playit dostajemy je regularnie (na czym skorzystal chociazby Kazik ktory wszystkie gry przejal .
W chwili obecnej Sztab jest juz na tyle popularny ze kazdy dystrybutor musi sie z nami liczyc. Jak tylko skonczymy reformowac strone, przystapie do natarcia
Kolejnym planem ktory bedziemy realizowac jest hosting stron tematycznych o grach strategicznych (udostepnimy im miejsce na serwerze i adres www.gra.sztab.com . Jesli widzieliscie wiec w sieci jakas dobra strone tematyczna, prosze ja zglaszac w osobnym watku na forum.
Sprawa trzecia – portal Gery.
Ten pomysl realizowalem juz rok temu! Niestety zaproponowane przez nich warunki byly slabe. Chcieli abysmy wyrzucili czesc „slabych” tekstow (co za ironia, bo wlasnie wskazali na teksty Simona!), a pozostale im „udostepnili” tak by mozna bylo je czytac z ich glownego portalu. Wzamian nie oferowano nic- poza adresem i patronatem. Slaba to wiec oferta, rownie dobrze moglismy zostac na gry-online
I sprawa ostatnia – problemy.
Niestety w chwili obecnej jest ich sporo. Po pierwsze, jak wspominal Klemens nie zostala przygotowana wersja PHP. Niedlugo zarzadze wiec chyba mobilizacje do akcjii odwetowej przeciw osobie ktora wziela pieniadze i sie nie wywiazala. Na razie jeszcze negocjuje i zaczynam szukac nowego platnego, profesjonalnego webmastera (moze kogos znacie?)
Po drugie zmienilismy na stale adres na www.sztab.com zegnajac sie z gry-online.pl. Niestety wyszukiwarki jeszcze o tym nie wiedza, co spowodowalo 70% spadek popularnosci w styczniu. W chwili obecnej odwiedzilo nas 6000 osob, podczas gdy w listopadzie bylo to 35.000. Taka sytuacja potrfwa pewnie do marca.
Pomysl super. Pytanie - jak bedzie z jego wykonaniem. Bo prawde mowiac to z nasza polska strona jest juz dosc roboty, a ludzi chetnych do pracy zawsze brakuje, albo nie dotrzymuja terminow i na czczych obietnicach sie konczy.
By jednak nie zaczynac od snucia pesymistycznych wizji mam pomysl prosty- na poczatek zrobimy wylacznie angielski index i angielskie forum. Bedziemy wrzucac angielskie newsy i informoawac jakie teksty sie u nas pojawily po polsku. Wszystkich chetnych ich przeczytania po angilesku bedziemy kierowac na nasze angielskie forum i tam w razie potrzeby ktos mily i przyjazny dla tekiego obcokrajowca fragmenty przetlumaczy.
Jesli zdobrzeimy choc troche odwiedzajacych anglojezycznych, bedziemy z czasem to rozszerzac.
Tak wiec kto zrobi nasz index po angielsku ?
Sprawa druga – dalszy rozwoj strony
Z dystrybutorami mam juz w miare dobre kontakty i zrezlizowalismy kilka konkursow i niezlymi nagrodami. Ja ich nieustatnie mecze o nowe gry i np. z Playit dostajemy je regularnie (na czym skorzystal chociazby Kazik ktory wszystkie gry przejal .
W chwili obecnej Sztab jest juz na tyle popularny ze kazdy dystrybutor musi sie z nami liczyc. Jak tylko skonczymy reformowac strone, przystapie do natarcia
Kolejnym planem ktory bedziemy realizowac jest hosting stron tematycznych o grach strategicznych (udostepnimy im miejsce na serwerze i adres www.gra.sztab.com . Jesli widzieliscie wiec w sieci jakas dobra strone tematyczna, prosze ja zglaszac w osobnym watku na forum.
.
witam
Z checia i zapalem deklaruje sie do spraw z jezykiem angielskim zwiazanych.
Moge zadbac o niowsy, nagonic nieco ludu wiernego w slusznej idei. Osob anglojezycznych z przyrodzenia ze sie tak wyraze, co umozliwi nam publikowanie prac i wiesci w jezyku angielskim bez wiekszych stylistycznych wpadek...
Co do stron tematycznych:
- proponuje strone o kozakach 2 w polaczeniu z poprzednimi produkcjami, jak kozacy wszystkie 3 czesci, american conquest, wraz z wydzielonym forum w stylu "world of cossacks"...przyklad bombowej strony: www.cossacks2-net.de
- druga sprawa to gry z serii Total War, z romem jako przewodnikiem na czele.
Deklaruje sie ze moglbym sie tym zajac (oczywiscie nie sam...)
Serdecznie pozdrawiam
(sz)Czekam na odpowiedz
Hippo
PS. dodalem strone do przegladarek google.com, yahoo, mail.ru, netvision-net.il, to powinno pomoc w popularnosci
- proponuje strone o kozakach 2 w polaczeniu z poprzednimi produkcjami, jak kozacy wszystkie 3 czesci, american conquest, wraz z wydzielonym forum w stylu "world of cossacks"...przyklad bombowej strony: www.cossacks2-net.de
PS. dodalem strone do przegladarek google.com, yahoo, mail.ru, netvision-net.il, to powinno pomoc w popularnosci
Troche sie nie zrozumielismy- mi chodzi o hosting stron juz istniejacych, prowadzonych przez innych, a nie tworzenie ich od nowa (choc to tez w chodzi w gre, jesli by sie znalezli chetni).
Za dodanie strony do wyszukiwarek wielkie THX, choc juz pewnie w nich bylismy .
Wysłany: Wto Lut 08, 2005 8:22 am
Mam pomysł...mam nadzieję ,że ciekawy moglibyśmy zrobić pod tekstami tekie coś jak na wp jest-skomentuj sprawę czy jakoś tak....Nie chodzi mi o komentarz do tekstu ale wrażenia samych graczy i ich opinie (w jednym zdaniu) o grze..
Poziom: 12 HP
0%
0/319
MP
100%
152/152
EXP
96%
26/27
Gość
Wysłany: Wto Lut 08, 2005 10:56 am
Z komentarzami to dobry pomysł, ale wcześniej był już z odnośnikami do tematow na forum, co by niby rozwiązywało tą sprawę.
Z drugiej strony, nie mogli by komentować nie zalogowani użytkownicy, ale z trzeciej więcej osób by się rejestrowało :]
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Paź 2004 Posty: 842 Skąd: Z planety Melmaq
Wysłany: Wto Lut 08, 2005 10:57 am
To ja tylko zapomnialem się zalogować
Poziom: 26 HP
1%
16/1637
MP
100%
781/781
EXP
3%
3/78
Gość
Wysłany: Wto Lut 08, 2005 11:26 am
To ja Kiezix tylko z mozilli:) bo mi sie niechce przełączać na ie.
Ja rzuciłem pomysł . Moim zdaniem dobry i tyle.
BO forum jest dla dłuższych wypowiedzi. I sensownych
a mój pomysł tyczy się np takich:
załóżmu że to o grze rome total war:
rudzio s koziej wulki : "Fajna gra polecam wszystkim!"
a drugi np szekssspir : niepodoba mi się bo coś mi szwankuej"
Chodzi mi poprostu o reakcje żywiołowe i spontaniczne internautów odwiedzających tę stronę...Aby nie tylko ten ocenił gre co napisał recenzje. Ale i terz bay jego argumenty były poprate lub nie entuzjazmem czytelników którzy zetknęli się z grą:)
Wysłany: Wto Lut 08, 2005 11:32 am
sory że w innym pście ale możnaby pomyśleć o akcji takiej jak jest np w cd action (ale to chyba pomysł nie zastrzeżony:):):)) no nic .Chodzi w niej oto ,że gracz czytając text mógłby się niezgodzic z naszym tekstem. I wysłać swój punkt widzenia w postaci. I teraz nad tym myślę:
A)czy w formie do 3000 tys znaków ale nie mniej niż 1500 oświadczenia podając argumenty
B) czy anty recenzji o takich samych rozmiarach jak nasza
Wysłany: Wto Lut 08, 2005 5:58 pm
nie nie w ostatnim poście ....sprostuję. Chodziło mi oto żeby zrobić taki dział...a nie pod textem ogólnym napisanym przez nas. Ten pomysł jest odrębny w stosunku do wcześniejszego podejmowanego przezemnie.Może być również alternatywny do niego gdyż nie musi z nim współistnieć:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum