Wysłany: Sob Wrz 17, 2011 3:47 pm II Wojna Światowa z podręcznika - prawda czy fałsz?
Dziś 17 września.Rocznica napadu wojsk sowieckich na Polskę.Wszelkie pakty pokojowe z Polską zostały zerwane.Wydaje się, że po rozpoczęciu operacji "Barbarossa" zostały odnowione.Wydaje się tak aż do czasu rozpoczęcia Powstania Warszawsiego. Według podręczników do historii sowieci chcieli interweniować, tyle że Niemcy wysadzili mosty na Wiśle.Z opowieści mojego św.pamięci dziadka wynika zupełnie co innego.Dziadek, służący wówczas w Armii Czerwonej mówił, że sowieci mieli możliwość przejścia przez Wisłę, tyle, że dowódcy wydali rozkaz zatrzymania się przed nią.Żołnierze stali tylko i patrzyli się jak Warszawa się wykrwawia. Ci, którzy chcieli ją przekroczyć (w tym mój dziadek), nie mieli nic do powiedzenia.Skoro więc Stalin nie chciał interweniować, to może pozwoli to zrobić Aliantom Zachodnim?Pomarzyć sobie można.Z innych źródeł dowiedziałem się, że Alianci chcieli wspomóc powstańców swoim lotnictwem.Domagali się od Stalina możliwości lądowania na lotniskach radzieckich po prawej stronie Wisły.Stalin jednak odmówił, przez co w pewnym stopniu przyczynił się do zdławienia powstania.Taki "pies ogrodnika": nie zje i nikomu nie da.Chciał zrobić z siebie bohatera gromiącego Niemców.Powstanie Warszawskie to był dla niego nieoczekiwany incydent.Po prostu bał się ubrudzić sobie rąk.
Pamiętajmy, że celem Stalina było uzyskanie pełnej kontroli nad Europą Wschodnią, więc nie dziwne, że nie chciał sukcesu powstańców, którzy mogliby wówczas uzyskać dla Warszawy/Polski jakąś niezależność. Jeśli już czemuś się dziwić w tej całej historii, to moim zdaniem bardziej dziwny był fakt, że Niemcy w ogóle brali się walkę z powstańcami zamiast właśnie odstąpić i zostawić Sowietom ten orzech do zgryzienia.
Powstańcy walczyli o wolną polskę, Stalin tych co chcieli wolną polskę "nie lubiał" więc po co miał im pomagać?W Moskwie wiedzieli o planie Burza najprawdopodobniej zaraz po jego opracowaniu, więc opracowano plan anty burza, uczestnicy powstania mieli zostać aresztowani, zresztą powstańcy to byli sprzymierzeńcy rządu londyńskiego za którym Stalin nie przepadał
Polecam książkę Powstanie warszawskie widziane z Moskwy właśnie zacząłem czytać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum