Moim zdaniem stanowczo lepsza moze nie graficznie ale przywyzszajaca grywalnościa jest trójka. Nie wiem co o tym myslą inni gracze, ale osobiście uważam że 3 bezsprzecznie lepsza i takiej gry sie nie zapomina, w 4 imo klimat psuje zbyt jaskrawa kolorowa grafika. W poprzedniej wersji graficy sie nie wysilili zbytnio ale zabawa strategiczna jest przednia. Chciałbym wiedziec co sadzicie o 3 i 4 bo nowego heroesa grałem kilka dni i to byly moje ostatnie dni w towarzystwie gier z serii HOMM, uważam, że bezsprzecznie 3 jest o wiele bardziej grywalna...
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Paź 2004 Posty: 843 Skąd: Z planety Melmaq
Wysłany: Pią Wrz 16, 2005 10:14 pm
Pytanie proste jak drur - HoM&M 3 rox!!!
Co ciekawe wydawało by się, że większość weteranów herosów 3 i innych strategii, odrzuci sequel. A jednak znam sporo osób, którym ta gra się podoba.
Mi zdecydowanie nie odpowiada koncepcja np. 1 z 2 budynków, dziennej populacji, odejścia od starego trybu walki, kupowania różnych dziwnych rzeczy i udziału herosów w bitwie.
Niestety na tą nieprzyjemność zmarnotrwaiłęm, aż 80zł! - i to w wersji 1.0 czyli full-bug :/, a wtedy nie miałem takiego łącza, żebu ściągać megabajtowe poprawki.
Jedyną pozytywną stroną jest dodatek w postaci genialnych herosów 2 i pierwszej ich części .
_________________ et nunc erudimini qui iudicatis terram
Trzeba przyznać gra miała za duzo takich szczegółów, które niewątpliwie psuły gre. W trójce były o wiele prostsze rozwiazania i przez to gra zyskiwala na wartosci imho :> Mam pytanie: czy jest jeszcze wielu fanów trójki zeby mozna bylo pograc przez net... Osobiscie ani razu nie grałem, jedynie z kumplami na jednym kompie dlatego czy sa jakies serwery dla graczy czy cos w tym stylu bo nie wiem czy załatwiac sobie gre czy odpuscić. Singiel raczej mi sie znudzi bo po 1,5 roku grania na kampanii i mapach to nie znajde niczego ciekawego jedynie starcia z humanem moga dac frajde
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 172 Skąd: Myszków
Wysłany: Sob Sie 12, 2006 9:42 pm
Jeśli chodzi o mnie to dla mnie gra bardziej grywalną była 3odsłona HMM chociaz nie była graficznie lepsza od 4części ale tu chodzi o to zeby gra zdobyła jak najwięcej popularności a więc i grywalność sie liczy takze nic nie pobije HMM3
Dla mnie najlepsza część to zdecydowanie HoMM 3, choć i najnowsza odsłona jest świetna. HoMM 4 to dobra gra, ale trochę za bardzo z nią przekombinowali i przez to wielu fanów serii się do niej zraziło (choć moim zdaniem niesłusznie, gdyż potrafiła dać sporo frajdy).
Wg mnie wszyscy niepotrzebnie traktują HoMM 4 jako kontynuację "trójki", gdyż mechanika rozgrywki zmieniła się na tyle, że można by te dwie gry uznać za zupełnie inne. Swego czasu grywałem często w HoMM 3, potem w "czwórkę" i w tej chwili muszę przyznać, że zagrałbym prędzej w HoMM 4, niż w "trójkę".
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 159 Skąd: a przyjedziesz?
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 1:23 pm
Postanawiam lekko odświeżyć ten temat . Z perspektywy czasu, można by powiedzieć, że twórcy stworzyli H5 w celu wprowadzenia jakiejś nowości. Moim zdaniem mądrzejszym krokiem byłoby zrobienie czegoś pomiędzy H3 i H4, oczywiście z H4 wprowadzić tylko inny sposób prowadzenia walki, sklepy, dzienny system rekrutacji i chyba tyle . Owszem, trzeba by nieco silnik i oprawę odświeżyć, ale bez jakichś szaleństw - to dla mnie byłby idealny H6 .
niestety i ja mam takie zdanie 4 jest beznadziejna i po kilku godzinach mi się znudziła. Co do 3 jest to już tradycyjna wersja Heroes zwłaszcza dla mnie.
WoG może sprawiać pewne problemy w instalacji, jako że nie jest idealnie dostosowany do wszystkich wersji HoMM3. Poniżej znajdziesz prawidłowy opis instalacji WoGa i najczęściej zadawne pytania w związku z problemami.
Instalacja
WAŻNE: WoG może być zainstalowany tylko na następujących wersjach gry HoMM3:
- Heroes III The Shadow of Death
- Heroes III Complete
- Heroes Platinium Edition
Zalecane jest, aby instalacja była dokonywana na czystych, świeżo zainstalowanych wersjach H3, ale nie jest to konieczne. WoG dostosowany jest do ORYGINALNEJ wersji H3 i nie możemy zagwarantować jego poprawnego działania oraz odpowiadać za powstałe problemy, jeśli będzie zainstalowany na wersjach scrackowanych, warezowych, czyli ogólnie - pirackich, a także na wersjach zmodyfikowanych przez inne programy.
1. Wypakuj archiwum allinon1.zip do jednego folderu, następnie kliknij na wog358f.part01.exe (plik oczywiście będzie się znajdował w świeżo rozpakowanym folderze). Powinieneś mieć teraz folder o nazwie WoG_Install (chyba, że po uruchomieniu wog358f.part01.exe wpisałeś inną nazwę), w którym znajduje się plik Install.exe. Zanim go jednak uruchomisz, przeczytaj punkty 2-3 tej instrukcji.
2. WAŻNE: Na czas instalacji należy zmienić ustawienia systemowe języka. (Instalator WoG przystosowany jest do angielskich i rosyjskich systemów.) Robimy to poprzez wejście do panelu sterowania i uruchomienie 'Ustawień Regionalnych'. W polu 'język' podajemy 'angielski', a w polu 'kraj/region' wskazujemy 'Stany Zjednoczone'. Koniecznie klikamy na 'OK'(!) zamykając okno 'Ustawień Regionalnych'. Być może komputer będzie wymagał restartu (zwłaszcza na systemach Win98/Me), więc lepiej wyłączyć wszystkie programy i zapisać otwarte dokumenty.
3. Upewnij się, że nie masz w katalogu gry Heroes III zainstalowanych żadnych innych programów (zwłaszcza w katalogu 'data'), a jeśli masz i nie wiesz, jak je usunąć, lub nie jesteś pewien to:
* odinstaluj swoją wersję HoMM3
* usuń wszystkie pozostałe pliki w katalogu gry (domyślnie znajdziesz go w 'C:/program files/3DO/Heroes3')
* zainstaluj ponownie H3 SOD, H3 Complete lub H3 Platinium
UWAGA! Ścieżka dostępu do katalogu Heroes III powinna zawierać wyłącznie angielskie znaki. Np. ścieżka 'C:/program files/3DO/heroes3' jest prawidłowa, a ścieżka 'C:/żółte programy/herosi' NIE jest (bo zawiera polskie znaki).
4. Teraz możesz uruchomić install.exe w katalogu, w którym wypakowałeś pliki instalacyjne WoGa.
* na pierwszym ekranie, jaki się pojawi wybieramy język instalacji. Zostawiamy zaznaczenie na polu 'English' i klikamy na 'accept'.
* następnie widzimy ekran z ogólną informacją o instalacji i przypomnieniem, że aby zainstalować WoG trzeba mieć zainstalowaną wersję H3 SoD, H3 Complete lub H3 Platinium. WoG w podstawowej wersji wymaga ok. 200 Mb wolnego miejsca na dysku. Klikamy na 'next'.
* następnie możemy wybrać jakie elementy zainstalować. Zalecane jest pozostawienie zaznaczenia przy wszystkich polach i nie zmienianie ścieżki instalacji. Klikamy na 'install'.
* Instalacja może potrwać nawet kilkanaście minut, a wskaźnik procentowy może się na długi czas zatrzymać w jednym miejscu - nie powinno to być powodem do obaw. Cierpliwości . Jeżeli jednak instalacja potrwa dłużej niż 30 minut, należy metodą 'ctrl+alt+del' zamknąć program instalacyjny i spróbować jeszcze raz.
* po zakończonej instalacji powinniśmy jeszcze ujrzeć komunikat o pomyślnym zainstalowaniu WoGa. Klikając na 'OK' zakończymy działanie programu.
5. Teraz możesz z powrotem przywrócić ustawienia regionalne na polskie (panel sterowania -> ustawienia regionalne).
6. W swoim katalogu Heroes III możesz teraz uruchomić zarówno WoG (plik h3wog.exe), jak i zwykłą wersję Heroes 3 (plik heroes3.exe). Znajdziesz tam też nowy edytor map (h3wmaped.exe) i nowy edytor kampanii (h3wcmped.exe).
Uwaga: nowy edytor WoG nie potrafi generować losowych map. Aby to zrobić skorzystaj ze zwykłego edytora H3, albo z generatora map losowych wbudowanego w grę.
7. Na pasku 'start' w sekcji 'programy' znajdziesz teraz też nowe menu o nazwie 'New Life of Heroes'. Znajdziesz tam skróty do samej gry, narzędzi i dokumentacji.
8. Po uruchomieniu WoGa spróbuj zagrać w nowy 'samouczek' ('tutorial'), aby zapoznać się z nowymi podstawami gry.
Najlepiej jednak w kroku piątym nie zmieniać wersji językowej systemu, ale skopiować dodatkowe paczki do UPDATE i uruchomić Update for Heroes... w katalogu Menu Start - New Life of Heroes. Po zainstalowaniu polskiej paczki językowej będziesz mógł aktualizować bez zmieniania języka. Po instalacji dodatkowych opcjonalnych paczek możesz wykonać krok 5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum