gry strategiczneSerwis gier strategicznych www.sztab.com  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat


Poprzedni temat :: Następny temat
Europa Universalis 3 Divine Wind problem z wydajnością gry
Autor Wiadomość
FTR 
Szeregowy
FTR


Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: Sro Maj 25, 2011 2:25 pm   Europa Universalis 3 Divine Wind problem z wydajnością gry

Witam,

Mój problem polega na tym, że mimo dobrego komputera posiadam bardzo niskie fpsy w grze, czyli jakieś 20-30 fps. Wyłączyłem tą nową od strony graficznej mgłę wojny i jest poprawa bo wcześniej miałem 10-15 fps. Mimo, że to gra strategiczna to czasem nie mogę trafić w guzik lub zaznaczyć jednostki przez spadki fpsów. Z tego co pamiętam to we wcześniejszych dodatkach nie miałem tego problemu.

GTS 250 1GB
3.25 GB RAM
Core2Duo 2.93 GHz E7500
Windows XP

Może ktoś znalazł jakieś rozwiązanie bo na filmikach promocyjnych grę nie ma takich spadków fps (autorstwa paradoxu). Może trzeba coś pogrzebać w ustawieniach panela sterowania nvidii albo coś?

pozdrawiam.
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 4:10 pm   

To jest laptop czy komputer stacjonarny?
Windows XP z którym Service Packiem?
Komputer jest wolny od wirusów?
Kiedy ostatnio był formatowany dysk, jaka jest prędkość przesyłu danych na dysku i czy dużo na tym systemie już instalowałeś/odinstalowywałeś?

Ostatnie pytanie odnośnie dysku może się wydawać nieco paranoiczne, ale po odpowiedzi na te pytania na 100% będę mógł Ci pomóc.
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
FTR 
Szeregowy
FTR


Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 10:35 pm   

Komputer stacjonarny.
Windows XP Service Pack 3
Wolny od wirusów, firewalle i antywirus cały czas on i nie mam żadnych dziwnych zjawisk, w innych grach też.
Formatowany był jakieś 2 lata temu. Bardzo dużo instaluje i deinstaluje programów. Fakt, że defragmentacja potrzeba i prowadzę ją ale mam prawie 200 gb danych na dysku E: więc to trochę trwa. :P

Tylko, że w innych grach jest ok. więc czy to byłaby wina zdefragmentowanych plików?
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
Hunter 
Porucznik


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 1693
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 12:47 am   

Gry Paradoxu zawsze były bardzo czułe na takie rzeczy jak zaśmiecony komputer. Nie tylko defragmentacja, ale gruntownie wyczyszczenie go (softwareowo) i porządne przegrzebanie rejestru i wywalenie śmieci. Zostaje jeszcze kwestia prędkości odczytu danych - problem szczególnie w pierwszych dyskach SATA, a EU zawsze miało talent do beznadziejnego instalowania się i odczytu danych z plików.

Jak tak teraz pomyśle to zastanawiam się czy masz najnowsze sterowniki do karty i czy problem pojawia się cały czas czy po prostu w momencie gdy zacznie się coś dziać na mapie. Stawiam że na 99% jest to problem systemowy bo zakładam że rozmawiamy o oryginalnej kopii gry :)
 
 
   
Poziom: 34 HP   4%   129/3226
   MP   100%   1540/1540
   EXP   65%   81/124
FTR 
Szeregowy
FTR


Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: Wto Maj 31, 2011 10:40 am   

Dobra zainstalowałem patcha 5.1 beta i fpsy podskoczyły do 60 średnio. Tyle, że gram bez tego ulepszonego foga więc nie wiem ile by było z nim ale nie chce mi się sprawdzać.

Dzięki, temat do zamknięcia.
 
   
Poziom: 1 HP   0%   0/18
   MP   100%   8/8
   EXP   22%   2/9
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
fanfiki, anime
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12